ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
© 2024 THE WINERY MONSIEUR NICOLAS by G. Karamitros | All rights reserved
GR
EN
FR
scroll

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»

"Το όνειρό μου είναι να κάνω την ιστορία του Μεσενικόλα, τις ντόπιες ποικιλίες και ιδιαίτερα την ομώνυμη ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο".

Γιώργος Καραμήτρος – Οινοποιός

4 ΓΕΝΙΕΣ ΠΙΣΩ

Οικογένεια Καραμήτρου. Τέσσερις γενιές αφιερωμένες στο κρασί.

Πάνω από έναν αιώνα πριν, τα θεμέλια για το μέλλον ρίζωσαν γερά σε χώμα γόνιμο. Έβγαλαν κορμούς και σήκωσαν ύψος για αγναντεύουν το μέλλον.

Ένα μέλλον που βρίσκει σήμερα το WINERY MONSIEUR NICOLAS του Γιώργου Καραμήτρου, 4ης γενιάς Οινοποιού, να αποτελεί το εφαλτήριο για την πρωτοπορία και τη διεθνή αναγνώριση των κρασιών του. Για το ταξίδι των τοπικών ποικιλιών και του Μεσενικόλα Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Είναι η εποχή της Τουρκοκρατίας και ο ελληνικός πληθυσμός μετακινείται συνεχώς αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μέσα σε αυτόν και η οικογένεια Καραμήτρου που αφήνει την Ευρυτανία για να εγκατασταθεί κάτω από τα Άγραφα, στο μικρό χωριό του Μεσενικόλα.

Εδώ δημιουργεί νέες ρίζες και ασχολείται με την αμπελουργία, μια ασχολία που θα γίνει η ζωή και η ιστορία της οικογένειας, για 4 γενιές από τότε έως σήμερα.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Γιάννης Καραμήτρος αρχίζει να εμπορεύεται ανταλλακτικά τους καρπούς των αμπελιών του μετατρέποντας το σταφύλι, το μούστο, το κρασί και το τσίπουρο σε στάρι και καλαμπόκι, προϊόντα απαραίτητα για την επιβίωση.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βρίσκουν τον προπάππου Γιώργο Καραμήτρο να πολεμάει για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Με τη λήξη του πολέμου, το 1913, επιστρέφει στον Μεσενικόλα, αναλαμβάνει την καλλιέργεια των αμπελιών και την οινοτεχνία, συνεχίζοντας την ιστορία στη θέση του πατέρα του.

Αφού λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια Καραμήτρου προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές – που ζει όλη η Ελλάδα – το μόνο που μπορεί να κάνει είναι όνειρα για το μέλλον.

Το 1959 είναι μια από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία του Μεσενικόλα αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  

Είναι η χρονιά που ολοκληρώνεται η ιδέα του Ν. Πλαστήρα με την υλοποίηση της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, γεγονός που επιδρά ευεργετικά στο μικροκλίμα της περιοχής, μια που αυτός ο «υδάτινος γίγαντας» θα φέρει νέο αέρα, κάνοντας τις συνθήκες για την αμπελουργία ιδανικές.  

Ο Γιάννης Καραμήτρος (ο νεότερος) πιάνει τον μίτο της ιστορίας της οικογένειας γύρω στο 1960 και αρχίζει να τον ξετυλίγει με δικό του τρόπο.

Με νέες ιδέες, που γεννιούνται χάρη στην ικανότητά του να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, στην αντικατάσταση των γερασμένων κλημάτων με νέα, και στη δοκιμή νέων ποικιλιών.

Οι δεκαετίες του 1970 και 1980, βρίσκουν αυτόν και τη γυναίκα του Γιαννούλα, σε πλήρη ανθοφορία! Το κρασί και το τσίπουρο που παράγουν βρίσκουν πλήρη αποδοχή και επιτυχία στο οινόφιλο κοινό, μέσα και πέρα από τα «σύνορα» της περιοχής.

Ο Γιάννης και η Γιαννούλα Καραμήτρου, θα παραδώσουν τα ηνία της επιχείρησης το 1990 στον γιο τους, Γιώργο Καραμήτρο, αλλά δεν θα αποσυρθούν. Θα παραμείνουν εκεί, κάθε μέρα, από το χάραμα μέχρι τη νύχτα, να νοιάζονται για τα αμπέλια, να ελέγχουν  τις ζυμώσεις, να μεταδίδουν τη γνώση τους αλλά και να ενημερώνονται διαρκώς από το γιό τους το Γιώργο για κάθε νέα εξέλιξη και τάση στην κατανάλωση, στο εμπόριο και στην τεχνολογία του κρασιού.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Για να συνεχιστεί η ιστορία, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Να δημιουργεί νέα παράδοση.

Αυτό ακριβώς κάνει ο Οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος. Μεγαλωμένος στο Μεσενικόλα, «ζυμωμένος» στην Οινοτεχνία και «ώριμος» πια, χρησιμοποιεί τις παιδικές του μνήμες ως εφαλτήριο δημιουργικότητας. 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ

Ο  Γιώργος Καραμήτρος ιδρύει το Οινοποιείο το 2000 θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της οικογένειας.

Ποιο είναι αυτό;

Ο εκσυγχρονισμός, ο οποίος σέβεται την παράδοση, την προσωπικότητα του Οινοποιού, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Με νέες ιδέες και ανεξάντλητο πάθος για τελειότητα και καινοτομία, δημιουργεί το μοναδικό, σύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο Οινοποιείο, μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα, δυναμικότητας 500.000 φιαλών ετησίως.

Το Οινοποιείο διαθέτει 70 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων  και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός επιλέχθηκε προσεκτικά και τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ενώ όλες οι δεξαμενές είναι ανοξείδωτες, με οινοποιητές ελεγχόμενης θερμοκρασίας ζύμωσης.

Το 2020 τιμήθηκε με το Χρυσό βραβείο  στην κατηγορία Top Manufacturing Export Company, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Greek Exports Forum & Awards 2020, που διοργανώνεται απο την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Επενδίσεων (ΕΝΔΥ & ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Ο Γιώργος Καραμήτρος ήταν ανήσυχος  από την αρχή. Η αγάπη του για  την Τέχνη του κρασιού τον οδήγησε στα πρώτα του βήματα να δημιουργήσει ετικέτες που θα έκλειναν μέσα τους την ιστορία του τόπου του.

Τα πρώτα μπουκάλια ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ ΟΠΑΠ βγήκαν στην αγορά τον Φεβρουάριο του 2000 και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες ετικέτες. Τα κρασιά του Οινοποιείου γρήγορα  κατέκτησαν το οινόφιλο κοινό ξεπερνώντας γρήγορα  τα όρια της περιοχής.

Όμως, ο Γιώργος Καραμήτρος, δεν επαναπαύθηκε. Συνέχισε να είναι ανήσυχος. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, λαμβάνει μέρος σε  Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποιότητας Οίνου. Τα πρώτα βραβεία που κατακτά του επιβεβαίωσαν αυτό που πάντα πίστευε: ότι μπορεί, με το πάθος του και την ποιότητα των κρασιών του, να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού… 

Από το 2013 ξεκίνησε μια συντονισμένη στρατηγική ενεργειών εξωστρέφειας.

Η ταυτότητα του Οινοποιείου ανανεώθηκε και οι ετικέτες των κρασιών του ξανασχεδιάστηκαν, αποκτώντας ένα ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, ενώ παράλληλα δημιούργησε νέα κρασιά που κέρδισαν και τους πιο απαιτητικούς φίλους του κρασιού, εντός και εκτός Ελλάδος.

Από τότε μέχρι σήμερα ο Γιώργος Καραμήτρος διαθέτει πλέον 15 ετικέτες, κατακτώντας ανά έτος δεκάδες βραβεία ποιότητας και καινοτόμου σχεδιασμού σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

Με προσεκτικά βήματα, πάντα με σεβασμό στον πελάτη και στο περιβάλλον, κατάφερε να κατακτήσει  τις αγορές του εξωτερικού και συνεχίζει, κάνοντας πλέον πραγματικότητα το όνειρό του: να κάνει γνωστό τον Μεσενικόλα, τις ντόπιες ποικιλίες και ιδιαίτερα την ομώνυμη ποικιλία του «Μαύρου Μεσενικόλα», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα το οινοποιείο εξάγει στις Η.Π.Α, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Κύπρο, τη Γερμανία, κ.ά..

Το 2019 τιμήθηκε με το  Χρυσό βραβείο  στην κατηγορία Top Export Packaging, στο πλαίσιο των Greek Exports Awards 2019 ποιυ διοργανώνεται απο την Ένωση Διπλωνατικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Επενδύσεων (ΕΝΔΥ &ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 2020 απέσπασε το  Ασημένιο Βραβείο  στην κατηγορία Top Branded Export Product, των Greek Exports Forum & Awards 2020.

 

ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ

ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ

Στο υπόγειο κελάρι του Οινοποιείου, σε απόλυτα φυσικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία ελεγχόμενη με φυσικό τρόπο, μακριά από θορύβους και έντονο φως, τα κρασιά αναδεικνύουν στο μέγιστο το bouquet των ποικιλιών τους.

Τοποθετούνται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225 & 300 λίτρων – που θα χρησιμοποιηθούν μόνο τρεις φορές – και η διαδικασία ωρίμανσής τους ξεκινάει. Σε ησυχία και σκοτάδι.
 

ΣΣΣΣΣ… ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΟΙΜΑΤΑΙ...

Ευλογημένα από το «terroir» της περιοχής – δηλαδή τα ειδικά γεωμορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια περιοχή – τα κρασιά «παίρνουν το χρόνο τους» για να φτάσουν στο ποτήρι του καταναλωτή την κατάλληλη στιγμή.

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Το ταξίδι του κρασιού που ξεκίνησε στον αμπελώνα, δεν ολοκληρώνεται τη στιγμή που φτάνει στο ποτήρι.

Αν κλείσει κανείς τα μάτια και αφήσει να γεννηθούν οι εικόνες που κουβαλάει η γεύση και το άρωμά του, θα καταλάβει πως συνεχίζεται... 

 

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Ως ζωντανοί οργανισμοί που είναι, επηρεάζουν και επηρεάζονται - όπως και οι άνθρωποι - από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους.

Το WINERY MONSIEUR NICOLAS, με πίστη στις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας, όπως είναι ο σεβασμός προς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ανάγκη παροχής ίσων ευκαιριών, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, αναγνωρίζει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στην Κοινωνία.

Γι’ αυτό, έχουμε εντάξει στη φιλοσοφία λειτουργίας μας τη συστηματική, έμπρακτη παροχή των μέσων για τη στήριξη Κοινωνικών Φορέων και Οργανισμών του τόπου μας.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ OINOΠΟΙΕΙΟΥ ΜΑΣ

Χορηγία στον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας, ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο το σιρκουί «WINERY MONSIEUR NICOLAS»  με αφετηρία την Μητρόπολη Καρδίτσας και τερματισμό τον Μεσενικόλα.

Χορηγία στην «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ», την τοπική ομάδα Ποδοσφαίρου Β΄ Κατηγορίας.

Χορηγία στον Κολυμβητικό Σύλλογο Καρδίτσας «ΝΗΡΕΑΣ».

Δωρεά στο ΚΕΠΕΠ (Κέντρο Περίθαλψης Παίδων) Καρδίτσας.

Δωρεά τριών κλιματιστικών μηχανημάτων για τις ανάγκες της δομής του «Χαμόγελου του παιδιού» στη Λάρισα.


Χορηγίες σε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στο Νομό Καρδίτσας.

Το WINERY MONSIEUR NICOLAS, νιώθοντας την ηθική υποχρέωση να στηρίζει τον τόπο δραστηριότητάς του, θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις χορηγικές του δραστηριότητες και στο μέλλον.

 

 

 

 

 

This web site uses cookies. By continuing to use this site you accept our use of cookies.

Συμφωνώ Περισσότερα