ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
© 2024 THE WINERY MONSIEUR NICOLAS by G. Karamitros | All rights reserved
GR
EN
FR
scroll

TERROIR

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ, ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ TERROIR ΤΟΥ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ

Κάτω από τη "μητρική» σκιά των Αγράφων", με το χαμηλό υψόμετρο και τα πρόσφορα εδάφη, τα αμπέλια μεγαλώνουν ήρεμα χωρίς μεγάλες εξάρσεις θερμοκρασίας.

Η τεχνητή  λίμνη Πλαστήρα, που αποτέλεσε έμπνευση και σχέδιο του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, από τη δεκαετία του ’50 που ξεκίνησε η υλοποίησή της, μεταμόρφωσε σιγά σιγά σε ένα  παράδεισο  όλο το Θεσσαλικό κάμπο και βελτίωσε άρδην το μικροκλίμα της  ζώνης ΟΠΑΠ Μεσενικόλα και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι η  «αύρα» της  που φροντίζει τα αμπέλια που μεγαλώνουν σε αυτό το προικισμένο terroir, που τα «φρεσκάρει» όλο το χρόνο αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ντόπιων ποικιλιών όπως ο Λημνιώνας, το Μπατίκι, ο Ροδίτης, το Μαύρο Μεσενικόλα αλλά και των γαλλικών Chardonnay, Syrah και Carignan, των άλλων γηγενών ποικιλιών όπως το αντισυμβατικό Ασύρτικο και η φινετσάτη Μαλαγουζιά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΚΙΛΙΕΣ

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ» ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Με βαθιά πίστη σε αυτή τη ρήση, ο Γιώργος Καραμήτρος έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη και την προώθηση τοπικών ποικιλιών όπως το  Μαύρο Μεσενικόλα, το Μπατίκι κι ο Λημνιώνας. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής αυτής, αφού τα κρασιά του WINERY MONSIEUR NICOLAS, όχι μόνο έχουν κατακτήσει την καρδιά και τους ουρανίσκους των φίλων του κρασιού σε όλον τον κόσμο αλλά, κάθε χρόνο, κατακτούν δεκάδες βραβεία σε αναγνωρισμένους Διαγωνισμούς Ποιότητας Οίνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΜΑΥΡΟ ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ
ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΣΠΑΝΙΟ, ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ

Το Μαύρο Μεσενικόλα είναι μια πραγματικά μοναδική ποικιλία που ευδοκιμεί αποκλειστικά στα αμπέλια που περιβάλλουν το χωριό Μεσενικόλας. Γεννημένη από τα αργιλώδη εδάφη της περιοχής και νοτισμένη από τη λίμνη Πλαστήρα, η μαυρόρωγη αυτή ποικιλία θεωρείται ο «κρυμμένος θησαυρός» του ελληνικού αμπελώνα.


Το Μαύρο Μεσενικόλα οινοποιείται συνήθως μαζί με τις γαλλικές ποικιλίες Syrah και Carignan παραδίδοντας ένα κόκκινο κρασί με έντονη, «στρογγυλή» γεύση, πλούσιο σώμα και αρώματα φρούτων του δάσους, το γνωστό ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ΠΟΠ κρασιών (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Όταν οινοποιείται μόνο του μας χαρίζει εξαιρετικά ροζέ κρασιά, με ιδιαίτερο σκούρο ρόδινο χρώμα και έντονα αρώματα που θυμίζουν κοκκινόμαυρα φρούτα. Το ισορροπημένο στόμα και οι μαλακές τανίνες του αποζημιώνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

ΜΠΑΤΙΚΙ
Ο ΧΡΥΣΟΚΙΤΡΙΝΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ

Το ταξίδι αυτής της ποικιλίας ξεκινάει πιθανότατα από την περιοχή της Σμύρνης. Σήμερα καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία αλλά αμπελώνες με Μπατίκι συναντούμε επίσης στη Βόρεια Εύβοια όπως και στη Μακεδονία. Ζωηρή και παραγωγική, τη βρίσκουμε κυρίως διαμορφωμένη σε κυπελλοειδή σχήματα μόρφωσης αλλά και σε γραμμοειδή σχήματα Royat.

Η πυκνόρωγη αυτή ποικιλία, με τα μεγάλα σε μέγεθος σταφύλια, σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για οινοποίηση μαζί με άλλες ποικιλίες, όπως ο Ροδίτης. Παράγει ένα λευκό ξηρό κρασί με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, δικαιώνοντας τη φήμη της ως ο  «χρυσοκίτρινος άρχοντας», ένα γοητευτικό  κρασί με πλούσιο άρωμα φρούτων, δροσερή, ισορροπημένη γεύση και ιδιαίτερα «γεμάτο» στόμα.

ΛΗΜΝΙΩΝΑΣ
ΒΑΘΥΚΟΚΚΙΝΟΣ, ΚΟΜΨΟΣ, ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΣ

Μια πολλά υποσχόμενη ελληνική ερυθρή ποικιλία. Ο  Λημνιώνας επανήλθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια λίγο πριν εκλείψει σαν ποικιλία. Μετά από χρόνια έρευνας και δοκιμών από καλλιεργητές και παραγωγούς ο Λημνιώνας σήμερα θεωρείται μια από τις πλέον δυναμικές ελληνικές ποικιλίες.

Το μαυρόρωγο αυτό σταφύλι δίνει ένα κρασί με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα που όμως παραμένει ζωηρό και φρέσκο στην όψη του.

Η πλούσια μύτη του, η δυνατή γεύση από μαύρα φρούτα και μπαχαρικά μαζί με το ευρύ αλλά δομημένο στόμα του το κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους ερυθρούς οίνους.

Οι μαλακές τανίνες ισορροπούν με την οξύτητα της ποικιλίας ανάγοντας τον Λημνιώνα σε γευστική πρόταση για όσους αρέσκονται σε δυνατά αλλά κομψά και εκλεκτά κόκκινα κρασιά. 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ
ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟ, ΑΙΩΝΙΟ, ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟ

Το  Ασύρτικο είναι μια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες που απαντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου. Προέρχεται από τη Σαντορίνη, είναι προσαρμοσμένη στα ξηροθερμικά περιβάλλοντα και για αυτό ευδοκιμεί άριστα σε όλη την Ελλάδα. Με τους αιώνες εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα κι έγινε, από άποψη ποιότητας, μία από τις πιο σημαντικές γηγενείς ποικιλίες.

Είναι ένα σταφύλι ευαίσθητο στους ανέμους και για αυτό καλλιεργείται χαμηλά στη γη. Από εκεί παίρνει την ορυκτώδη χροιά του ενώ δίνει κρασιά αυστηρά και σικάτα. Χαρακτηρίζονται από τον ήπιων τόνων αρωματικό χαρακτήρα τους στα οποία διακρίνονται αρώματα φρέσκων κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών αλλά και νύξεις από φύλλα τσαγιού.

Στον Μεσενικόλα το Ασύρτικο αποκτά μια μοναδική ισορροπία που όσο παλιώνει γίνεται ακόμη πιο αρωματική και τολμηρή.

Πλούσιο και γεμάτο στο στόμα, με αλαβάστρινη οξύτητα και μια εντυπωσιακή, για την κατηγορία, ανθεκτικότητα στο χρόνο.

Το Ασύρτικο απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ, που εστιάζουν στη δομή και στην πυκνότητα. Προσφέρει εντυπώσεις που ξεφεύγουν πολύ από το μέσο, «εμπορικά θελκτικό» ξηρό λευκό κρασί, ενώ είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ, ΦΙΝΕΤΣΑΤΗ, ΛΕΠΤΕΠΙΛΕΠΤΗ

Η Μαλαγουζιά είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη ποικιλία, τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Είναι  αρωματικά με νότες από λευκά άνθη όπως το γλυκό γιασεμί, βότανα σαν το πράσινο τσάι και ο δυόσμος, ώριμα ροδάκινα και βερίκοκα αλλά και εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι, το lime και το grapefruit.

Στις γλυκές εκδοχές της αποκτά πιο μελένια διάσταση με νότες από αγιόκλημα, κερήθρα, μαρμελάδα πορτοκάλι και βερίκοκο.Ομορφαίνει από την παραμονή σε βαρέλι αλλά και οι φρέσκιες λουλουδάτες εκδοχές της από δεξαμενή είναι εξίσου εντυπωσιακές.

Η ποικιλία Μαλαγουζιά δίνει  υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, αρωματικά, εξαιρετικά μονοποικιλιακά κρασιά αλλά μπορεί και να συνδυαστεί με Ασύρτικο ή Sauvignon Blanc. Επιπλέον δίνει κρασιά διαφορετικού στυλ, από ξηρά μέχρι γλυκά (όψιμου τρύγου, συνήθως λευκά αλλά και πορτοκαλί).

Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης.

Είναι μια ποικιλία που μπορεί να παλαιώσει 2-4 χρόνια, ανάλογα βέβαια τη χρονιά και την οινοποίηση, δίνοντας κρασιά πολύ φινετσάτα και πλούσια.

Συνοδεύει ευχάριστα σαλάτες, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες λαχανικών, πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι, πίτες με λευκά τυριά και χορταρικά, καθώς και πιάτα που περιέχουν φρούτα.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ
ΓΛΥΚΟ, ΒΟΥΤΥΡΕΝΙΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

Μοναδικό ανάμεσα στα διάφορα είδη του Μοσχάτου, το Μοσχάτο Αμβούργου ξεχωρίζει από τις ερυθρωπές ρώγες του. Είναι μία ποικιλία  που έχει νόστιμο σταφύλι, έτοιμο να σαγηνεύσει με το άρωμά του, αλλά και να συμμετάσχει σε ερυθρά, ροζέ και γλυκά κρασιά.
Το  εκρηκτικά και γλυκά αρώματά του θυμίζουν νότες από γαρίφαλο, γιασεμί και ζουμπούλι, διακριτό ροδάκινο ενώ ελαφρές νότες μελιού και καραμέλας συμπληρώνουν τη γλυκιά και φρέσκια αίσθηση.

Σπάνιο, ασυνήθιστο και μοντέρνο, το μοσχάτο Αμβούργου μπορεί να ολοκληρώσει αξέχαστα ένα γεύμα ή ένα δείπνο με τη μορφή ενός φίνου χωνευτικού ποτού.

Στο στόμα κυριαρχεί η μεταλλικότητα που ισορροπεί στο διακριτικό ελαφρύ αλλά βουτυρώδες σώμα του. Η αίσθηση ανθέων στο στόμα είναι διακριτική ενώ εντονότερη είναι η φρουτώδης προσωπικότητά του. Η επίγευση είναι καλής διάρκειας με έντονη αίσθηση  βουτύρου που συνοδεύει  αρμονικά τα αρώματά του.

Συνδυάζεται  με πιάτα θαλασσινών, λευκά κρεατικά ή και παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

ΡΟΔΙΤΗΣ
ΔΡΟΣΕΡΟΣ, ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ, ΦΡΟΥΤΩΔΗΣ

Μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, ο  Ροδίτης, θεωρείται ακόμα ανεξερεύνητος ως προς τις δυνατότητές του.

Παράγει εξαιρετικά δροσερά και ευέλικτα κρασιά, με στοιχεία που τα κατατάσσουν στην κατηγορία των φίνων ευρωπαϊκών λευκών και ροζέ ξηρών οίνων.

Καλλιεργείται ευρέως σε μεγάλα υψόμετρα και τα σταφύλια που παράγει, με το ιδιαίτερα βαθύ ρόδινο χρώμα τους, δίνουν κρασιά μεσαίας έντασης με φρουτώδη χαρακτήρα και αξιόλογη αρωματική πολυπλοκότητα που αναδίδουν ευωδιές από ανανά και πεπόνι, λευκά άνθη, εσπεριδοειδή, μήλο και μπανάνα, αλλά και ποιοτικές ορυκτές νότες.

Τα κρασιά από Ροδίτη έχουν συνήθως αρκετά καλές οξύτητες, καλό όγκο με λιπαρότητα στο στόμα και με ενδιαφέρουσες δυνατότητες μικρής παλαίωσης.

Συνοδεύει υπέροχα ωμά όστρακα, τηγανητά ψαράκια, μαριναρισμένα θαλασσινά, κάθε είδους ελαφριά σαλάτα ή χόρτα, τηγανητά ορεκτικά,  ζυμαρικά με δροσερές σάλτσες, πίτες και τάρτες, τυριά αλλά και λεμονάτα πουλερικά και ψητά ψάρια.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

SYRAH
ΕΚΛΕΚΤΟ, ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ, ΓΕΝΑΙΟΔΩΡΟ

Η διάσημη σε όλον τον κόσμο γαλλική ποικιλία Syrah, με το ξεχωριστό πυκνό, βαθύ, σχεδόν ιώδες, χρώμα της δίνει μερικά από τα πιο σκούρα και συναρπαστικά κόκκινα κρασιά στον κόσμο.

Μια συγκλονιστική ποικιλία που φέρνει στη γεύση μνήμες από σκούρους καρπούς, μαύρα μούρα, ώριμο βατόμουρο, δαμάσκηνο, cassis ακόμα και  αλμυρή μαύρη ελιά. Προσφέρει μια γευστική κλιμακωτή εμπειρία που ξεκινάει από τα έντονα αρώματα, συνεχίζει με το στιβαρό σώμα και καταλήγει σε μια επίγευση-έκπληξη με πιπεράτες αιχμές.

Στον Μεσενικόλα  ευδοκιμεί ιδανικά παίρνοντας από το terroir της περιοχής, με τη θαυματουργή παρέμβαση της  λίμνης Ν. Πλαστήρα, τα καλύτερα στοιχεία του αργιλώδους εδάφους και του ορεινού μικροκλίματος. Το μονοποικιλιακό κρασί που δίνει το Syrah ξεχωρίζει με τη μεστή γεύση του, το πλούσιο σώμα του, το βάθος και τη στιβαρότητά του. Σαν ένα αρωματικό μπουκέτο πυκνό και σύνθετο, με νότες πιπεριού, καπνού, ψητού κάστανου, βύσσινου και μαρμελάδας από ώριμα φρούτα που συναρπάζει και υπόσχεται τον Παράδεισο της γεύσης!

Λόγω του πλούσιου σώματός του, το κρασί που μας δίνει η ποικιλία Syrah ταιριάζει με έντονα φαγητά, από βαριά τυριά μέχρι ψητά κόκκινα κρέατα ή κόκκινες σάλτσες, αρκεί να μην «νικάνε»  τις λεπτές αποχρώσεις του.
 

CARIGNAN
ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ, ΣΤΙΒΑΡΟ, ΚΥΡΙΑΡΧΟ

Η περισσότερο φυτεμένη γαλλική ερυθρή ποικιλία σταφυλιού. Ο τρύγος του Carignan γίνεται αρκετά αργά το φθινόπωρο, καθώς πρόκειται για ποικιλία που ωριμάζει αργά.

Τα σταφύλια Carignan παράγουν μετρίου σώματος κόκκινο βαθύχρωμο κρασί, με  αρώματα ροδοπέταλου και κόκκινων φρούτων, ενώ η γεύση του είναι στιβαρή, βελούδινη και γεμάτη με δύναμη αλλά και φρεσκάδα, λόγω της τραγανής οξύτητάς του.

Στον Μεσενικόλα καλλιεργείται για να ολοκληρώσει,  μαζί με το Syrah και το Μαύρο Μεσενικόλα, το μοναδικό Messenicola, όμως, όταν οινοποιείται μόνο του προσφέρει ένα υπέροχο βαθύ ερυθρό κρασί που σαγηνεύει τον ουρανίσκο φέρνοντας στη μνήμη λουλουδένιους κήπους και περιβόλια.

Τέλειο κρασί για bbq, πιάτα με κρέατα και πουλερικά μαγειρεμένα με σάλτσες και τυριά.
 

CABERNET SAUVIGNON
ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ, ΔΙΑΣΗΜΟ

Ο «βασιλιάς» των ερυθρών σταφυλιών. Το κοσμοπολίτικο,  Cabernet Sauvignon είναι ίσως η πιο φημισμένη και διαδεδομένη ποικιλία παγκοσμίως.

Δίνει κατακόκκινα κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα, στιβαρά, ισορροπημένα, πλούσια και περίπλοκα, με βελούδινο σώμα  και μακρά επίγευση.

Τα Cabernet Sauvignon έχουν σχεδόν μαύρο χρώμα, καλές οξύτητες, τανίνες και γοητευτικό αρωματικό δυναμικό βοτάνων αλλά και μικρών κόκκινων φρούτων όπως η μαύρη σταφίδα, το φραγκοστάφυλο και το αγριοκέρασο.

Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μέτσοβο και σύντομα εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα φτάνοντας και στον Μεσενικόλα, ένα τόπο που φαίνεται ότι το σταφύλι βρήκε το «χώρο» του. Η ιδιαίτερη αυτή ποικιλία, κάτω από τον λαμπερό ελληνικό ήλιο, σε υψόμετρο 700 μέτρων και δίπλα σε μια από τις ωραιότερες τεχνητές λίμνες της Ευρώπης, έδωσε φιλότιμα τον καλύτερό της εαυτό και χαρίζει μονοποικιλιακά κρασιά ανώτερης γεύσης, αρωμάτων και επιγεύσεων.

Συνοδεύει το κυνήγι όπως αγριογούρουνο, κόκκινα κρέατα στη σχάρα, κοκκινιστά κατσαρόλας και πικάντικα τυριά.
 

CHARDONNAY
ΡΑΦΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ, ΗΣΥΧΟ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟ

Chardonnay.  Μια ποικιλία που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τους ιστορικούς προέρχεται από τη διασταύρωση μεταξύ Pinot Noir,  Pinot Blanc και Gouais Blanc, ποικιλίες με γαλλο-ρωμαϊκή καταγωγή.

Το ελληνικό κλίμα έκανε σπουδαία δουλειά σε αυτήν την ευγενική νέα ποικιλία η οποία δίνει διάσημα πλέον λευκά κρασιά που ανάλογα με το πού γεννιούνται αναδύουν συγκλονιστικά αρώματα και γεύσεις.

Το μονοποικιλιακό κρασί που δίνει αυτό το σταφύλι διαθέτει λεπτή, ραφιναρισμένη γεύση, με υψηλή ποιότητα αλλά και προσαρμοστικότητα, διακρίνεται για το γευστικό πλούτο και τη φρουτώδη πολυπλοκότητά του.

Τα κρασιά Chardonnay παρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά με ήπιο σώμα γεύσεων από μήλο, αχλάδι, βανίλια ή βούτυρο. Στο ποτήρι το χρώμα ποικίλει  από ωχρό λεμονοπράσινο μέχρι έντονο χρυσαφί.

Ανήκει στην κατηγορία των ήσυχων και ιδιαίτερα των ήσυχων μονοποικιλιακών οίνων, όμως  το Chardonnay, με την απαράμιλλη ικανότητά του να προσδίδει όγκο και λιπαρότητα, έχει αναδειχθεί σε βασικό εκφραστή κύρους και δύναμης του ελληνικού αμπελώνα.

Σερβίρεται με ψητά κρέατα και ψάρια  αλλά και οστρακοειδή.

 

 

 

 

 

This web site uses cookies. By continuing to use this site you accept our use of cookies.

Συμφωνώ Περισσότερα